SONAR از پردازشهاي 64 بيتي (ويندوز اکسپي 64 بيتي به همراه يکي از پردازندههاي 64 بيتي مانند EM64T اينتل يا AMD64) پشيباني شده و تعداد زيادي از قابليتهاي جديد به اين نرمافزار افزوده شده است. نسخه پنجم SONAR در دو نوع 32 بيتي و 64 بيتي به بازار عرضه شده است.
نرمافزار سونار يکي از مشهورترين برنامهها در خانواده نرمافزارهاي موسوم به Sequencer است. از اين نرمافزارها براي ميکس و توليد موسيقي استفاده ميشود. برنامه SONAR سالها قبل به نام Cakewalk ، نام شرکت سازنده آن به بازار عرضه ميشد.
پردازش 64 بيتي
پشتيباني کامل از پردازشهاي 64 بيتي به نسخه جديد اين نرمافزار امکان ميدهد که عمليات پردازش و تغيير صوت را با دقت و سرعت بيشتري به انجام برساند. اهميت اين قابليت در آن است که طي سالهاي اخير به موازات پيشرفت امکانات و قابليتهاي نرمافزارهاي ميکس و توليد در عرصه موسيقي و فيلم، وابستگي نرمافزارها به توان پردازشي CPU و ميزان حافظه کامپيوتر افزايش بسيار زيادي داشته است و اين موضوع مشکلاتي را براي کساني که مايليند از نسل جديد نرمافزارهاي هنري استفاده کنند ولي امکان ارتقاء سختافزار کامپيوتر خود در کوتاه مدت ندارد، به وجود آورده است. به همين دليل بسياري از کاربران، خصوصا کاربران خانگي (به دليل محدوديتهاي سختافزاري) حتي از امکان آزمايش کردن توانمنديهاي نسل جديد نرمافزارهاي موسيقي محروم هستند.
مهاجرت به سيستمهاي 64 بيتي يکي از راهکارهايي است که ميتواند به علاقهمندان اين نوع نرمافزارها ، آهنگسازان آماتور و کاربران حرفهاي تضمين بدهد که تا مدتها نيازي به ارتقاء سختافزار خود به منظور امکان استفاده از نسخههاي جديد اين برنامهها نخواهند داشت.
استفاده از پردازش 64 بيتي در SONAR 5 دقت محاسبات رياضي در هسته نرمافزار را (در زمينه پردازش صوت) دوبرابر کرده و به اين ترتيب طيف فرکانسي وسيعتري از صوت قابل پردازش است و کيفيت و دقت صوت خروجي افزايش قابل ملاحظهاي خواهد داشت.
در سونار يک ماژول نرمافزاري به نام Perfect Space Convolution Reverb معرفي شده است که از قابليت پردازش 64 بيتي استفاده ميکند. اين ماژول توانايي شبيهسازي دقيق خصوصيات آگوستيکي هر نوع فضاي فيزيکي از يک اتاق کوچک گرفته تا يک سالن بزرگ را دارد. به کمک اين ماژول آهنگساز ميتواند قطعه موسيقي خود در يک فضاي آگوستيکي دلخواه با خصوصيات معين (مثلا يک تالار کنسرت) اجرا کند. اگرچه خواصي مشابه ويژگيهاي اين ماژول( که براساس مکانيزم تنظيم طنين صوت يا Reverberation کار ميکند) قبلا در همين نرمافزار و بسياري از نرمافزارهاي ديگر وجود داشته است، اما امکان استفاده از پردازشهاي 64 بيتي در نسخه جديد، افزايش قابل ملاحظهاي(1) در کيفيت خروجي اين ماژول به همراه دارد.
همچنين کاربر ميتواند به کمک ماژول جديد BitBridge از Plug-inهاي 32 بيتي VST در نسخه 64 بيتي سونار 5 استفاده کند. سودمندي اين ماژول از اين جهت است که چون پردازش 64 بيتي يک فناوري جديد است، ممکن است کاربر نتواند تا چندين ماه هيچ Plug-in 64 بيتي کارآمدي (که مخصوص نسخه جديد سونار ساخته شده باشد) تهيه و استفاده کند. لذا در اين شرايط ميتواند از Plug-inهاي موجود 32 بيتي در بازار در حالت 64 بيتي استفاده کند.
امکان استفاده از Plug-inهاي VST در سونار قابليتي است که در نسخههاي اخير به آن افزوده شده است. فناوري VST اساسا متعلق به نرمافزار ديگر به نام Cubase است که همچون سونار يکي از معروفترين نرمافزارهاي خانواده Sequencerها است. فناوري VST مشابه فناوري DXi در خود نرمافزار سونار است و به کاربر امکان ميدهد که از انواع ابزارها و آلات موسيقي ديجيتالي و مجازي هنگام توليد اثر خود استفاده کند. کاربران سونار ميتوانند بدون نياز به خريداري و نصب Cubase از Plug-inهاي VST استفاده کنند.
خوشبختانه بسياري بهبودها و قابليتهاي جديد SONAR 5 که در نسخه 64 بيتي آن وجود دارد، در نسخه 32 بيتي آن نيز از طريق يک تنظيم نرمافزاري ساده در دسترس کاربرقرار دارد و موتور نرمافزار SONAR ميتواند اين قابليتها را در نسخه 32 بيتي آن شبيه سازي کند. با اين حال بهترين بازده و دقت عملکرد در نسخه 64 بيتي آن قابل دستيابي است.
ديگر قابليتها در SONAR
- يکي از مهمترين ويژگيها در سونار ، افزوده شدن قابليت Clip-Based Effects and Editing است. به کمک اين قابليت آهنگساز يا تدوينگر موسيقي ميتواند يک افکت صوتي خاص را به جاي اينکه (مجبور باشد) روي کل يک تراک(2) از صوت پياده کند، فقط روي يکي از کليپهاي همان تراک اعمال کند. به اين ترتيب ميتوان روي يک قطعات و کليپهاي يک تراک چندين افکت متفاوت گذاشت.
- سونار همراه ماژول SFZ SoundFont Sampler ارائه ميشود. فناوري SoundFont يک استاندارد تعريف شده از سوي شرکت Creative است که در تمامي مدلهاي پيشرفته کارت صوتهاي ساخت اين شرکت وجود دارد. به کمک اين فناوري کارت صوتي يک کامپيوتر ميتواند صداي سازهاي موسيقي واقعي را که قبلا توسط نرمافزارهاي خاص ضبط و ديجيتايز شدهاند را بنوازد. از SoundFont ها ميتوان براي تعيين صداي ساز يک تراک MIDI استفاده کرد. ماژول SFZ Sampler در سونار 5 يکي همان نرمافزارهايي است که براي ضبط کردن و ديجيتايز کردن صداي آلات موسيقي واقعي با فرمت SoundFont ميتوان استفاده کرد.
- ماژول Roland GrooveSynth يکي از قدرتمندترين و جالبترين ابزارهاي جانبي افزوده شده به سونار 5 است که به کاربر امکان ميدهد تمام صداي سازهاي موجود در ارگها (سينتيسايزرها)ي الکترونيکي ساخت شرکت رولند را هنگام آهنگسازي در دسترس داشته باشند. تعداد اين سازها به بيش از 400 مورد ميرسد.
شايان ذکر است که در نرمافزار سونار تعداد تراکهاي قابل تعريف در يک قطعه نامحدود است و ميتوان به هر ميزان که لازم است و تا آنجا که سختافزار سيستم اجازه ميدهد، تراکهاي مختلف اضافه کرد و کليپهاي متعددي را روي آنها قرارداد و ميکس کرد.
(1) از نظر فني، استفاده از مکانيزم پردازش 64 بيتي در SONAR ميزان تاخير(Latency) در پاسخ به يک موج Impulse را به 64 نمونه يا Sample (معادل 1.5 ميلي ثانيه در سرعت نمونهبرداري 44.1 کيلوهرتز) کاهش داده است. در اينجا ميزان تاخير کمتر، به معني قدرت پردازشي بيشتر در شبيهسازي اثر طنين صوت است.
پارامتر Latency يکي از عواملي است که بازده و سرعت عملکرد يک نرمافزار موسيقي را بر روي يک سختافزار خاص تعيين ميکند. هرچه سختافزار ضعيفتر باشد (سرعت CPU پايينتر و ميزان حافظه و سرعت RAM کمتر باشد) بايد پارامتر تاخير افزايش يابد تا يک قطعه سنگين توسط کامپيوتر قابل اجرا و شنيدن باشد. اين پارامتر در تمامي ارکان و خصيصههاي يک نرمافزار پيشرفته موسيقي ردپايي دارد.
(2) در نرمافزارهاي Sequencer براي ميکس کردن چند قطعه از صوت مثلا صداي چند ساز که بايد همزمان شنيده شوند، هر قطعه را روي يک تراک (Track) قرار ميدهند. به اين ترتيب هنگام اجراي کل اثر، مکان نماي نرمافزار در امتداد محور زمان (موازي با طول تراکها) حرکت ميکند و صوت روي تراکها را همزمان به گوش ميرساند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
rezaei m2